img 5990

Bancha - neskorý čaj

Hrubší vzhľad listu dáva plnú trávnatú horkosladkú chuť, avšak chýba uhladenosť chute ako pri senchiach. Vhodná pre makrobiotikov pre vysoký obsah železa a vápniku a zároveň nízky obsah teínu.

Genmaicha - čaj s neleštenou praženou ryžou

Zmes čaju bancha s praženou ryžou. Samotní japonci pijú genmaichu takmer výhradne k jedlu.

Hojicha - pražený čaj

V roku 1920 jeden vynaliezavý obchodník upraží prastarú zásobu banche a vzniká čaj typickej orieškovej chute s nádychom zadymenia.

Kukicha - stonkový čaj

Jemnejší chutný čaj zložený zo zlomkov listov a jemných nažltlých stoniek. Vhodný pre deti a dojčiace ženy pre nízky obsah kofeínu.

Fukamushi Sencha

Tamacha

Tamaryokucha Kamairi -a zakrútený zelený čaj

Kombinácia japonského čajovníku s čínskou metódou spracovania dáva nefritový nálev a jemnú trávovú chuť so stopou vzácnych driev spôsobenou spracovaním. Prevažne sa produkcia sústreďuje na severjné Kjúšu.

Sencha - zalievaný čaj

Pestovaná na otvorených plantážach tvorí 80% celej japonskej produkcie čaju. Nálev je žltozelenej farby jemne kvetinovej vône. Chuť je jemne trpká prechádzajúca do sladkej dochute.

Kabuse

Gyokuro - perlová rosa

Cisár medzi japonskými čajmi. K výrobe sa používa zásadne prvý jarný zber lískov. Čajovník býva zatienený asi na 2-3 týždne pred zberom, čo spôsobí zvýšenú tvorbu chlorofylu a menej trieslovín. Výsledok tohto procesu zrkadlí smaragdovú zelenú farbu nálevu a neobyčajne povzbudzujúci účinok. Najlepší čaj sa zbiera na staromódnych plantážach na svahoch mesta Uji.

Matcha - nefritová pena

So svojou vyše tisíc ročnou tradíciou v starej Číne a neskôr od 12.storočia v Japonsku patrí medzi najstaršie spôsoby popíjania a spracovania vôbec. Používa sa pri svetoznámom čajovom obrade. U nás v čajovni môžete zažiť jeho európsku podobu. Jedná sa vlastne o práškový čaj, ktorý sa vymieša s malým množstvom vody ochladenej na cca 70 stupňov a tradične sa pije na tri dúšky. Nálev je horkastej chuti a čaj má vysoko povzbudivé účinky.